10 Leukste Snoezelprojecten om Thuis te Maken

Stephanie

7/1/20232 min read

person holding pink yellow and silver beads
person holding pink yellow and silver beads

Ben je op zoek naar leuke en creatieve manieren om je peuter thuis te laten spelen en ontdekken? Dan zijn snoezelprojecten de perfecte oplossing! Snoezelen is een vorm van sensorische stimulatie die de ontwikkeling van je kind kan bevorderen. Het gebruik van voelmatten en andere sensorische speelmaterialen kan je peuter helpen om kleuren, texturen en meer te ontdekken. Hier zijn 10 leuke snoezelprojecten die je gemakkelijk zelf kunt maken.

1. Voelmat

Een voelmat is een geweldige manier om je peuter verschillende texturen te laten ervaren. Je kunt een voelmat maken door verschillende materialen zoals vilt, schuurpapier, bubbeltjesplastic en stukjes stof aan elkaar te naaien. Laat je peuter over de mat kruipen en voelen aan de verschillende texturen.

2. Sensorische flessen

Maak je eigen sensorische flessen door water, olie, glitter en kleine voorwerpen in een doorzichtige fles te doen. Je peuter zal gefascineerd zijn door de bewegende glitter en de verschillende voorwerpen in de fles. Het is een geweldige manier om de visuele en tactiele zintuigen te stimuleren.

3. Geurzakjes

Maak geurzakjes door kleine zakjes te vullen met gedroogde kruiden, bloemen of specerijen. Laat je peuter ruiken aan de verschillende geuren en benoem ze samen. Dit is een leuke manier om de reukzin te stimuleren.

4. Zintuiglijke tafel

Creëer een zintuiglijke tafel door een ondiepe bak te vullen met bijvoorbeeld rijst, pasta of gekleurde gel. Laat je peuter met zijn handen door de materialen gaan en ontdekken. Voeg kleine speeltjes of schepjes toe voor nog meer plezier.

5. Regenboogrijst

Maak je eigen regenboogrijst door witte rijst te mengen met voedingskleurstof. Laat je peuter de rijst door zijn vingers laten glijden en ontdekken. Je kunt ook kleine speeltjes toevoegen voor extra speelplezier.

6. Tastspelletjes

Maak verschillende tastspelletjes door verschillende materialen in afgesloten zakjes te doen. Laat je peuter voelen aan de zakjes en raden wat erin zit. Dit is een geweldige manier om de tastzin te stimuleren.

7. Lichtgevende sterren

Maak je eigen lichtgevende sterren door sterren uit te knippen uit glow-in-the-dark papier. Plak de sterren op het plafond van de slaapkamer van je peuter en creëer een magische sfeer voor het slapengaan.

8. Schuimbad

Maak van het bad een sensorische ervaring door schuim en kleurstof toe te voegen. Laat je peuter spelen met het schuim en ontdekken. Dit is een geweldige manier om de tastzin en de visuele zintuigen te stimuleren.

9. Zandtafel

Creëer een zandtafel door een ondiepe bak te vullen met zand. Laat je peuter met zijn handen door het zand gaan en ontdekken. Voeg kleine schepjes en vormpjes toe voor nog meer speelplezier.

10. Muziek maken

Laat je peuter kennismaken met muziek door zelf muziekinstrumenten te maken. Gebruik bijvoorbeeld lege flessen gevuld met rijst als een rammelaar of maak een drumstel van potten en pannen. Dit is een geweldige manier om de auditieve zintuigen te stimuleren.

Met deze 10 leuke snoezelprojecten kun je je peuter thuis laten genieten van sensorisch spel en ontdekking. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet samen van deze leuke activiteiten!