5 STEM activiteiten om zelf thuis te doen met je kinderen

Stephanie

4/1/20232 min read

closeup photo of orange and yellow petaled flower
closeup photo of orange and yellow petaled flower

Ben je op zoek naar leuke en educatieve activiteiten om thuis met je kinderen te doen? Dan zijn STEM-activiteiten perfect! STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics, en het is een geweldige manier om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met deze vakgebieden. Het beste van alles is dat je hiervoor gewoon huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunt gebruiken die je al in huis hebt. Hier zijn 5 STEM-activiteiten die je gemakkelijk zelf kunt doen:

1. Vulkaanuitbarsting

Maak een vulkaan met behulp van klei of papier-maché en laat je kinderen hun eigen vulkaanuitbarsting ervaren. Meng wat baking soda en azijn in een fles en voeg een paar druppels voedingskleurstof toe voor een extra leuk effect. Giet het mengsel in de vulkaan en zie hoe het begint te borrelen en bruisen!

2. Zonneoven

Maak een zonneoven met behulp van een pizzadoos en aluminiumfolie. Snijd een gat in het deksel van de doos en bedek het met folie. Plaats voedsel, zoals marshmallows of chocolade, op een stuk folie aan de binnenkant van de doos. Sluit de doos en plaats deze in direct zonlicht. Na een tijdje zal de zonneoven het voedsel verwarmen en smelten!

3. Waterkracht

Maak je eigen waterkrachtcentrale met behulp van een plastic fles en een stromende beek of rivier. Snijd de onderkant van de fles af en maak een gat in de dop. Bevestig de fles met de dop naar beneden aan een tak boven het water. Het stromende water zal de fles laten draaien en energie opwekken. Je kunt deze energie gebruiken om bijvoorbeeld een klein lampje te laten branden.

4. Magnetische slijm

Maak magnetisch slijm met behulp van maïzena, water en ijzerhoudende magneten. Meng de maïzena en water in een kom tot je een slijmerige consistentie krijgt. Voeg vervolgens de magneten toe en roer goed. Je zult zien dat het slijm de magneten aantrekt en ermee kan spelen. Dit is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met magnetisme.

5. Papieren vliegtuigjes

Maak verschillende papieren vliegtuigjes en test ze om te zien welke het beste vliegt. Experimenteer met verschillende vouwtechnieken en ontdek welke vormen en ontwerpen het beste werken. Je kunt zelfs een wedstrijd houden om te zien wiens vliegtuig het verste kan vliegen!

Met deze 5 STEM-activiteiten zul je je kinderen niet alleen vermaken, maar ook hun interesse in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde stimuleren. Dus duik in je keukenkastjes en ga aan de slag met deze leuke en leerzame activiteiten!